Zde může být vaše reklama.

Miroslav Langer, odsouzený za podvody, v akci: Ve Střelicích se bojí o vytunelování družstva

Miroslav Langer, odsouzený za podvody, v akci: Ve Střelicích se bojí o vytunelování družstva

07. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nedá si pokoj. Miroslav Langer, kdysi vlivný podnikatel a regionální politik, byl před jedenácti lety odsouzen na osm let vězení, protože způsobil škodu za padesát milionů korun. Nyní je už na svobodě a zřejmě hodlá pokračovat v „podnikání”.

Obec Střelice je na nohou. Místní zemědělské družstvo Agroben dostalo totiž podezřelou nabídku na odkup právě od Miroslava Langera. Ten podle našeho zjištění obchází členy družstva a nabízí jim několikanásobek jejich vkladu za odkup podílu. Proč se chce realizovat právě ve Střelicích v zemědělském družstvu je nejasné, po obci se ale nesou v posledních týdnech všelijaké informace. „Osobně si myslím, že si chce vzít v bance úvěr, získat družstvo, prodat všechno co se dá a doslova to tady vytunelovat,” myslí si jeden z členů družstva, který si nepřeje být jmenován. Podle jeho slov obchází Langer členy družstva a nabízí jim za jejich podíl několikanásobek jejich vkladu. „Vtip je v tom, že každému nabízí jiný násobek. Nejprve si o tom štěbetali vrabci na střeše, teď už o sobě navzájem víme, a čekáme, s jakou nabídkou přijde příště,” dodává.

reklama poutak
Langer jedná za firmu, ve které nefiguruje
Podezřelé je na celé záležitosti to, že podle zjištění Hanáckého Večerníku a po prostudování dokumentů od několika členů družstva, kteří byli ochotni o věci mluvit, nabízí Langer za družstvo Agroben miliony jménem firmy Agro Olomoucká, v níž podle dostupných zdrojů vůbec nefiguruje.  Předsedou představenstva firmy je Ivo Werner z Moravské Třebové a dozorčí radu má na povel Renata Nováková z Brodku u Přerova; o žádném Langerovi veřejné zdroje neslyšely.  Firma byla založena teprve v listopadu loňského roku, což se časově shoduje s dobou, kdy začali členové družstva dostávat prapodivné nabídky.

Předseda družstva: Je neodbytný, nabízel mi až patnáctinásobek
Jediný, kdo o celé věci promluvil neanonymně, je předseda družstva Agroben Zdeněk Bureš. „Družstvo jsme zakládali před více, než dvaceti lety. Záleží mi na něm. A o této věci nevím, co si mám myslet. Pan Langer je velmi neodbytný a pomalu svoje nabídky stupňuje. Nabídl mi až patnáctinásobek. To je to hlavní, co mi na tom nehraje. Tváří se, jako by mu na penězích vůbec nezáleželo, a to je podezřelé,” myslí si předseda. Lidé v obci se bojí vytunelování majetku družstva a ztráty pracovních míst, zejména poté, co se po Střelicích rozkřiklo, kdo je tajemný milionář. V minulosti totiž dostal osm let za podvody a daňové úniky, celková škoda, kterou způsobil, se měla pohybovat okolo padesáti milionů korun. Nyní je zřejmě „na cestě” k dalšímu byznysu...

-vb-

Další články