Zde může být vaše reklama.

Buďte fit! Jaro je tady, přivítejme ho aktivně a pohybem

Jaro je tady, přivítejme ho aktivně a pohybem

foto: pexels.com

06. 04. 2020 - 20:00

Jaro je tady a s ním přichází mnoho možností k různým pohybovým aktivitám, které přispívají k celkovému zdraví a rozvoji fyzické kondice, jak u zdravých jedinců, tak i u jedinců se zdravotním oslabením.

Dnešní populace trpí nedostatkem pravidelné pohybové aktivity a ve spojení s nesprávným stravováním tím přispíváme k obezitě a k mnoha dalším civilizačním chorobám. Díky pravidelné pohybové aktivitě je celé tělo lépe zásobeno kyslíkem, zlepší se práce kosterního svalstva a celková fyzická kondice.

Každé tělo si žádá individuální přístup při výběru pohybové aktivity, je nutné respektovat individuální pohybové dispozice a zdravotní stav. Pro jedince s nadváhou je nutné volit pohybové aktivity, které příliš nezatěžují pohybový aparát, zejména nosné klouby, oběhovou a dýchací soustavu. Rozhodneme-li se hubnout, je nutné ruku v ruce s pohybovou aktivitou upravit i stravovací návyky. Z dlouhodobého hlediska samostatná pohybová aktivita, bez úpravy jídelníčku, pro hubnutí nestačí. V opačném případě nám hrozí jojo efekt nebo metabolický syndrom.

Teď k aktivitám, co nám jaro nabízí. S jarním obdobím je spojena spousta variant jak trávit aktivně volný čas. Můžeme začít s procházkami v přírodě. Je to možnost, kterou máme všichni a přispívá k celkovému uspokojení jak pro tělo tak i duši. Další z možností je jízda na kole, in-line bruslích, rychlá chůze, běh, plavání či práce na zahradě.

Vše tohle je prosté, ale účinné pro naše zdraví a fungování v běžném denním procesu. Je jen na nás, k čemu se uchýlíme a co pro nás bude to nejvhodnější, na to abychom se posouvali v dané aktivitě vpřed. Jedna strana mince je fyzická kondice a druhá je o duševní pohodě. Když docílíme obou stran, máme vyhráno.

Tak pojďme vyrazit do přírody zalité sluncem a nálada je rázem lepší. Nebojme se uchopit tuto příležitost a pustit se do smysluplnějšího životního stylu.

Jarní období nás vybízí vyjít ven a podnikat věci na které v zimě nebylo počasí a tím pádem ani nálada. Je to ideální čas na to, projít se pěšky do práce a všímat si probouzející se přírody. Využijme rozkvětu přírody k tomu poznat více její krásy a udělat i něco pro sebe. Využijme tohoto období, které nás vybízí k celkovému restartu. Dejme si distanc od vysoce kalorických jídel a upřednostňujme zeleninu a ovoce. Zapomeňme také na slazené nápoje a vyměňme je za vodu, zeleninové šťávy a neslazené čaje. Projdeme si tak detoxem a zbavíme se škodlivých látek, které způsobují např. zadržování vody v těle. Tohle zejména uvítají ženy, které již v tomto období vyhlíží léto a plavkovou sezónu.

Jaro je ideálním obdobím, kdy se můžeme všichni zamyslet nad tím, co jsme pro sebe a své zdraví dělali doposud a jak je snadné udělat více. Je na každém z nás, kdy s tímto procesem začneme.

Jakub Sikora, Kondiční specialista a provozovatel SikiSportGymu

Další články