Zde může být vaše reklama.

VYVLASTŇOVÁNÍ Radnice bude poprvé v historii vyvlastňovat pozemky

Radnice bude poprvé v historii vyvlastňovat pozemky

foto: Ilustrační foto: archiv

08. 05. 2024 - 14:06

Prostějov – Nedá se svítit, musíme sáhnout k nepopulárním krokům, zní z prostějovské radnice, která se poprvé v historii chystá vyvlastnit pozemky pro dopravní stavby. Město se už několik let snaží domluvit s majiteli na možnosti odkupu, někteří ale dodnes nereagovali. Proto stojí výstavba klíčových cyklostezek nebo kruhového objezdu, který zcela zásadně ovlivňuje dopravu v jedné z částí Prostějova.

 

Od konce roku 2017 se magistrát marně snaží vybudovat cyklostezku v Určické ulici, která by usnadnila život motoristům, cyklistům i chodcům. Druhou plánovanou stavbou je cyklostezka Domamyslice – Seloutky, další pak kruháč na Olomoucké ulici u Držovic, kde se sbíhá několik hlavních městských cest a je zde napojena i část obchodní zóny. Projet nebezpečnou kruhovou křižovatkou bývá často pro řidiče peklo.

„Nyní se připravují podklady pro zahájení vyvlastňovacího řízení, v jednom případě ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje a ještě před samotným zahájením proběhnou opětovná jednání s konkrétními vlastníky pozemků s cílem dosáhnout dohody,“ řekla Hanáckému večerníku mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Město k tomuto kroku sahá poprvé v rámci nově platné legislativy, protože se jedná o strategické projekty z hlediska ochrany přírody, bezpečnosti chodců a cyklistů nebo plynulosti dopravy, na které navíc v některých případech může čerpat dotaci. „Je to až poslední řešení, ale když majitelé řadu let vůbec nereagují, nic jiného nám nezbývá,“ dodala mluvčí.

Všechny plánované stavby podléhají takzvanému veřejnému zájmu. V případě cyklostezek jde o klíčovou infrastrukturu, kruhový objezd je jedním z nejbolavějších bodů prostějovské dopravy.

Další články